8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Son güncelleme: 2022-07-21 13:17:14

Dünya Kadınlar Günü... Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış ve her yıl uluslararası çapta 8 Mart'ta kutlanan çok önemli bir gündür KADINLAR GÜNÜ. Peki Türkiye de ilk ne zaman tam olarak kutlanmaya başladı bu özel gün? Şimdi sizlere bu konuda kısaca bilgi vermek istedik!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Ülkemize geçmeden önce, "Dünya Kadınlar Günü" , haraketini ilk başlatan 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde , Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. İlk yıllarda belirli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskovada gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti.

Dünya Kadınlar Günü kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.

Türkiye'de 8 Mart

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi ve "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı

 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye'de "Kadın Yılı Kongresi" yapıldı.12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDEN İLAN EDİLDİ?

8 Mart 1857 tarihinde ABDnin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemleri dile getirdikleri çok özel bir gündür. Kadınlarımızın bu anlamlı gününü yürekten kutluyoruz.